BoJack Horseman Dizisi Konusu, Eleştirileri ve Karakterleri İle Alakalı Tüm Detaylar

Aleyna

Netflix

26 Ocak 2021

BoJack Horseman Dizisi Konusu, Eleştirileri ve Karakterleri İle Alakalı Tüm Detaylar

Son yılların en çok sevilen, benim de en sevdiğim animasyon yapımlarından biri olan BoJack Horseman, ilk sezonuyla 2014 yılında Netflix’te yayımlanmaya başlamıştı. Dizi, izleyicilerine göre erken bir veda ile 6. sezonuyla 2020 yılında final yaptı. Proje tasarımcısı Raphael Bob-Waksberg olan dizinin kadrosunda birbirinden başarılı ve ünlü isimleri görmek mümkün. Ayrıca neredeyse her bölümde ünlü bir ismin konuk olarak seslendirme yaptığını da görebilirsiniz. Peki, BoJack Horseman’ı diğer animasyon dizilerden ayıran, bu kadar çok sevilmesini ve son yılların en popüler animasyon dizilerinden olmasını sağlayan ne? Gelin, BoJack Horseman dizisini birlikte inceleyelim.

BoJack Horseman Konusu Nedir?

BoJack Horseman Los Angeles’da, Hollywood’da geçiyor. BoJack Horseman dizisi konusu kısaca şöyle: BoJack Horseman, 50’lerine gelmiş eski bir stardır. 1990’larda yaptığı sitcom dizisi Horsin’ Around ile ünlenen BoJack Horseman’ın şöhreti zamanla azalır. Kendisini alkole veren, kariyerini yeniden ayağa kaldırmak için adım atmayan biridir. Ancak başta menajeri olmak üzere çevresindeki herkes, onu yeniden eski ününe kavuşturmak ve daha çok para kazanmasını sağlamak için çaba gösterir.

Böylece BoJack, hayalet yazarlık yapan Diane ile otobiyografik bir kitap yazarak yeniden eski şöhretine kavuşmak için kollarını sıvar. BoJack Horseman Diane ile tanıştıktan sonra kendi karakterini sorgulamaya başlar. Huysuz, narsist ve alkolik olan BoJack, kendi hayatında yanlış giden şeyleri bulmaya çalıştığı bir sürece girer. Bu süreçte yeni hatalar yapmaktan da geri duramaz. Benim de en sevdiğim yapımların başında yer alan BoJack Horseman, kendi deyimiyle bir lanet gibi taşıdığı benliği ile çevresindeki herkese zarar verir. 

Hollywood sektöründe yaşananları tiye alarak bizlere yansıtan dizide, oyuncu ve menajerlerin dünyasına konuk olacaksınız. Dizide BoJack’in ve çevresindekilerin yaşadıkları eğlenceli bir şekilde anlatılıyor. BoJack Horseman dünyasında bütün hayvanlar ve insanlar eşit olarak yer alıyor. Diziyi izlemeye başladığımda bu durumu yadırgasam da izledikçe bu duruma alışıyor, bu sayede esprilere daha fazla adapte olabiliyorsunuz.

Dizinin resmi fragmanını da sizler için paylaşıyorum:

BoJack Horseman Karakterleri ve Seslendirme Sanatçıları Hakkında

Bojack Horseman castı için ünlüler geçidi gibi dersem abartmış olmam. BoJack Horseman seslendirmelerini yapan ünlü isimlerin bazıları doğrudan kendileri olarak diziye dahil oluyorlar. Hazırsanız BoJack Horseman dizisi karakterlerine göz atalım:

Huysuz Fakat Duygusal Bir At: BoJack Horseman

blank

Dizinin başrolünde yer alan BoJack Horseman adlı at, 1990’larda Horsin’ Around isimli bir sitcomda rol alarak büyük bir üne kavuşur. Yıllarca süren dizide üç yetim kardeşe ebeveynlik yapan bir atın maceraları anlatılır. Yıllar içinde çok da başarılı işlere imza atamadığı için bu dizi dışında tanınmaz.

BoJack huysuz, ukala, bencil biridir. Alkolik olmasının da etkisiyle pek çok gafa imza atar. Sorunlu bir kişilik olarak çizilen BoJack, bu yönleriyle biraz antipatik bir karakter olarak görülse de, bölümler ilerledikçe onun derin dünyasına dalarız. Yeniden şöhret olmak için menajeri ve uzun yıllardır sevgilisi olan Princess Carolyn başta olmak üzere çevresindekiler büyük uğraşlar verir. BoJack Horseman rolünü seslendiren isim ise Will Arnett.

Çalışkan Bir Menajer: Princess Carolyn

blank

BoJack Horseman’ın menajeri ve aynı zamanda uzun yıllardır birlikte olduğu kişi olan Princess Carolyn, işini iyi yapmak için çalışan bir iş kadınıdır. Hollywood dünyasını iyi bilir. BoJack Horseman Princess Carolyn ilişkisi ise izleyenlere ilişkiler hakkında düşünülecek çok fazla detay veriyor. Bu açılardan BoJack Horseman repliklerini ben çok sevmiştim. Princess Carolyn seslendirmesini pek çok yapımdan tanıdığımız komedyen ve oyuncu Amy Sedaris yapıyor.

Depresif ve Gerçekçi Bir Yazar: Diane Nguyen

blank

Diane Nguyen, hayalleri olan bir genç kız olarak karşımıza çıkıyor. Kendisi Los Angeles’a gelmiş ve hayalleri için çok çabalamış bir karakter. Hayalet yazar olarak ünlü isimlerin kendileri yazmış gibi görünen kitaplarına yazarlık yapıyor. Ünlülerin dünyasında zaman geçiren Diane, BoJack’in yeniden şöhrete kavuşmak için hayatını anlatacağı kitaba yazarlık yapmaya başlar. BoJack ise herkese huysuzluk yapan bir karakter olmasına rağmen Diane ile tanıştıktan sonra dizi boyunca devam edecek bir dönüşüm sürecine girer. Diane karakterini Mad Men ve Community gibi yapımlardan tanıdığımız Alison Brie seslendiriyor.

İyi Kalpli Bir Arkadaş: Todd Chavez

blank

Todd, dizinin en sevdiğim karakterlerinden biri. BoJack Horseman’ın çulsuz arkadaşı olarak gördüğümüz Todd, BoJack’in evinde kalmaya başlıyor. Dizi boyunca Todd’un çılgın fikirleri ve yaver giden şansıyla bir şeyleri başarmasına tanıklık edeceksiniz. Oldukça iyi niyetli ve saf biri olan Todd BoJack Horseman için her şeyi yapabilecek bir arkadaştır. Todd’a ses veren sanatçı ise Breaking Bad’den beri severek takip ettiğimiz Aaron Paul.

Sadık Bir Dost: Mr. Peanutbutter

blank

Labrodor cinsi bir köpek olan Mr. Peanutbutter karakteri saf, iyi bir dost olarak karşımıza çıkıyor. Herkese hemen inanan ve güvenen biri Mr. Peanutbutter. İlişkiler konusunda başarılı bir geçmişi yok. BoJack’in bir türlü kurtulamadığı, onun işlerini taklit eden biri olarak aslında sevmediği biri. Fakat Mr. Peanutbutter’ı BoJack ile iyi bir arkadaşlık kurmak için çabalarken görebilirsiniz. Mr. Peanutbutter’ın köpeklere özgü hareketlerini, postacıları kovalamasını, arabadan dışarı başını uzatmasını ve kapı çalınca kulaklarını dikmesini eğlenerek izlemiştim. Mr. Peanutbutter karakteri Paul F. Tompkins tarafından seslendiriliyor.

Dizi Ekibinin BoJack Horseman Hakkındaki Görüşleri Neler?

Dizinin yaratıcısı Raphael Bob-Waksberg, BoJack Horseman’ı seslendiren Will Arnett’in dizideki performansından oldukça memnun olduğunu şöyle dile getiriyor: “Will, ona verdiğimiz her görevin üstesinden gelebileceğini bize defalarca kanıtladı. Dramatik ve eğlenceli ritimleri buluyor ve bunları en iyi şekilde yansıtıyor.”

blank

Yine Bob-Waksberg’e bir başka röportajında iki ayak üzerinde duran, insan gibi acı çeken, konuşan ve yürüyen bir at hakkında sitcom çekme fikrinin nereden geldiği sorusu geliyor. Bu soruyu şöyle yanıtlıyor Bob-Waksberg: “Bu dizinin fikri, yetenekli bir çizer olan Lisa Hanawalt ile başladı. Onunla liseden bu yana arkadaşız. Brooklyn’de yaşadığı sıralarda hayvan-insan çizimleri yapıyor ve kişisel blogunda paylaşıyordu. Bu hayvan-insan çizimlerini çok beğendim ve üzerinde düşünmeye başladım. Acaba bununla ilgili bir şov yapılabilir miydi? Daha sonra ortaya BoJack Horseman çıktı.”

BoJack’i seslendiren Will Arnett ise dizinin odak noktasında yer alan şöhret ve depresyon temaları için şunları söylüyor: “Şöhret ve Hollywood, depresyonla ilgili mesajı iletmek için etkili bir araç. Çünkü Hollywood’da abartılı bir yaşam tarzı, yükseltilmiş bir gerçeklik var. Bu işe giren pek çok insanın psikolojisi bu durumdan etkileniyor.”

blank

BoJack Horseman’ın hikâyesi de tam olarak bu ruh halini, hem eğlenceli bir tarzla hem de derin karakter tahlilleriyle vermeyi başarıyor bana kalırsa. BoJack Horseman izlerken zaman içinde derinleşen karakterler ile bir animasyona göre fazlasıyla gerçekçi duyguları ve durumları deneyimlediğimi hissetmiştim. Tam da bu sebeple BoJack Horseman tekrar tekrar izlenecek bir dizi.

Dizinin 6 sezon sonunda biraz erken bir vedayla final yapması izleyenleri de dizinin oyuncularını da üzdü. Dizinin finaliyle ilgili olarak Aaron Paul attığı tweet ile üzüntüsünü şöyle dile getirdi:

Alison Brie BoJack Horseman ile ilgili bir röportajda sorulan “Sizce seyirciler neden BoJack Horseman izlesin?” sorusuna şöyle yanıt veriyor: “Bence, BoJack Horseman karanlık bir dizi. Ben kara mizaha bayılırım. Dizi serileştirildi, diziyi peş peşe birkaç bölüm izleyebilirsiniz. Böylece karakterlerin gelişimini inceleyebilirsiniz. Dizinin yetişkinlere yönelik animasyon dizilerde çok rastlamayacağınız türden bir derinliği var. Yine de çok komik, eğlenceli ve karakterleri derinlemesine tanıyabileceğiniz pek çok yön var.”

blank

BoJack Horseman Hakkında Kısa Bilgiler

BoJack Horseman Emmy Ödülü Alamadı

blank

Oldukça başarılı bir yapım olmasına rağmen BoJack Horseman Emmy ödülü alamadı. Bunun sebeplerinin başında dizinin Hollywood sektörüyle sık sık dalga geçiyor olması yatıyor olabilir diye düşünüyorum. BoJack Horseman’ı seslendiren Will Arnett bu konuyla ilgili attığı bir tweet ile bu durumdan adeta memnun olduklarını gösteriyor diyebilirim:

The Beatles Üyesi Paul McCartney Dizide Seslendirme Yapmak İstedi

Efsanevi grup The Beatles’ın üyesi Paul McCartney, dizinin yapımcılarına ulaşarak dizide seslendirme yapmak istediğini belirtmiş. Bunun sonucunda diziye kendi karakteriyle konuk olmuş.

blank

Dizide Pek Çok Ünlü İsim Seslendirme Yaptı

Oscar ödüllü Rami Malek BoJack Horseman’da birkaç bölüm boyunca seslendirme yaptı. BoJack Horseman Daniel Radcliffe, Lisa Kudrow, Olivia Wilde, Stephen Colbert, Jessica Biel, Jorge Garcia, Kristen Schaal gibi pek çok ünlü ismi ağırladı. Bu ünlü isimlerin kimileri kendi karakterleriyle diziye dahil olurken kimileri başka karakterlere hayat verdi. Dizide çok fazla ünlü ismin yer aldığını bölümleri araştırdığım sıralarda fark edip oldukça şaşırmıştım. Dikkatli bir bir şekilde seslere kulak vererek tanıdığınız ünlüleri fark edebilirsiniz.

Daniel Radcliffe, dizinin sıkı takipçilerinden biri olduğunu dile getiriyor. Dizinin yapımcısı Bob-Waksberg’i arayarak diziyi keyifle takip ettiğini ve bütün Harry Potter esprilerine güldüğünü söylemiş. Sonraki süreçte kendisini canlandırmak üzere diziye konuk oluyor.

blank

Netflix, BoJack İçin 90’lar Temalı Bir Site Yaptı

Netflix BoJack Horseman için 90’lar temalı, Horsin’ Around’ın giriş müziğini de eklediği bir site yaptı. Siteye şuradan ulaşabilirsiniz.

blank

Dizide Ünlülerin Giydiği Kıyafetler Gerçek Tasarımlardan Yola Çıkıyor

Dizide ünlülerin üzerinde gördüğümüz kıyafetlerin bile onların gerçekte giydikleri kıyafetler olduğu söyleniyor.

BoJack Horseman’ı Nereden ve Nasıl İzleyebilirim?

BoJack Horseman Netflix yapımı bir dizi. Dizinin bütün sezonlarını Netflix üzerinden izleyebilirsiniz. BoJack Horseman Netflix üzerinden izlemek için TIKLAYINIZ!

BoJack Horseman Hakkında Eleştirmenlerin Görüşleri ve Yorumlar

BoJack Horseman IMDb puanı 8,7 olan, seyirciden yüksek puan almayı başaran dizilerden biri. Final bölüm puanı 9,6 olan dizi IMDb ve MUBİ platformlarındaki yorumlara göre izleyiciler tarafından çok beğeniliyor. Peki eleştirmenlerin görüşleri neler? Gelin, inceleyelim.

blank

  • Final yapmasıyla pek çok izleyeni üzen dizi, yazdıklarından da anlaşıldığı kadarıyla eleştirmenleri de üzmüş. The Verge sitesi yazarı Joshua Rivera, “BoJack Horseman, bağımlılıkla ve ünlülerle ilgili güçlü bir şovdu.” diyor. “BoJack Horseman karakterlerin içselliğine odaklanıyor. İzleyiciye, kahramanın bencil davranışlarının çevresindekiler üzerindeki yıkıcı sonuçlarını gerçekçilikle aktarıyor.” derken diziyi ne kadar başarılı bulduğundan bahsediyor.
  • The Guardian’dan Stuart Jeffries, “Biz o olmadan ne yapacağız?” başlığıyla dizi hakkında kaleme aldığı yazısında diziye 5 üzerinden 4 veriyor. Dizinin bitmiş olmasından üzüntü duyduğunu dile getirerek BoJack’in, Will Arnett’in sesini özleyeceğini ekliyor. “Bu at konuştuğu zamanlarda onu anlamakta hiç zorlanmadım.” diyerek onun yaşadığı içsel sorunlarla empati kurabildiğini belirtiyor.
  • The Verge sitesinden Jack Godwin, dizinin 1. sezonunda BoJack’in Diane’e sorduğu “Özümde iyi bir insan mıyım, yoksa benim için artık çok mu geç?” sorusunun yanıtını altı sezon boyunca aradığını söylüyor. “Dizi, basit basmakalıp sözler yerine empati ve dürüstlüğü bir araya getiriyor.” diye ekleyerek diziyi beğendiğini dile getiriyor.
  • Vulture sitesi yazarı Margaret Lyons, BoJack’in şimdiye kadar gördüğü en agresif depresyon portrelerinden biri olduğunu, onu sevdiğini belirtiyor. “O çok akıllı ve eğlenceli. Ama inanılmaz derecede de yalnız birisi.” diyor. Dizinin depresif atmosferinin yanı sıra çok güzel espriler barındırdığını söylüyor. “BoJack’in derin umutsuzluğu bir tuhaflık deryasında gizleniyor. Arka planda o kadar çok espri ve o kadar çok aptal hayvan var ki dizinin duygusal derinliği başlarda beni şaşırttı. Birkaç bölüm bu durumu anlayamadım.” diyor ve dizinin derinliğinden övgüyle bahsediyor.
  • The New York Review yazarı Adam Thirlwell, BoJack Horseman’a beş üzerinden beş veriyor. Hevesli bir animasyon izleyicisi olmadığını ama BoJack Horseman’ın 6 sezonunu da izlediğini ve iyi şeyler hissettiğini söylüyor. “Dizi başlarda 1990’larda ünlü olan bir sitcom dizisi yıldızını anlatan, konuşan bir at hakkında basit ve zevkli bir yapımken bittiğinde bundan çok daha fazla ve çok daha korkunç bir hale geldi.” diyerek dizinin giderek derinleşen dünyasına vurgu yapıyor. 

BoJack Horseman’ı İzlerken Neler Hissettim?

BoJack Horseman en sevdiğim diziler arasında yerini aldı. 6. sezonla birlikte final yapması diziyi severek izleyen biri olarak beni de üzdü. BoJack Horseman’ı komedi dizisi düşüncesiyle izlemeye başladım. Ancak komedi unsurlarını barındırsa da zaman içinde dizinin bundan çok daha fazlası olduğunu gördüm.

Sitcom ve animasyon olarak tanımlanan BoJack Horseman’da benzerlerine kıyasla karakterler tek boyutlu değil. İyi ya da kötü olarak tanımlanabilecek karakterlerin geçmiş hikâyelerinden bahsediliyor. Animasyon sitcomlarında genellikle devamlılık olmaz. Ama BoJack Horseman devamlılığı olan bir dizi. Her yeni bölüm bir önceki hikayeden beslenerek devam ediyor ve sezonlar ilerledikçe karakterlerin derinleştiğini görebiliyorsunuz. Etkileyiciliğinin artmasının temel nedeni de bence bu.

Sadece başrol olan BoJack değil, bütün karakterlerin derinleşmesi de dizinin ayrı güzelliği. Princess Carolyn, Diane, Todd, Mr. Peanutbutter tek tek empati kurabildiğiniz karakterler haline geliyor.

Bir animasyon dizisiyle gözleriniz dolabilir mi? BoJack ile evet. Kimi bölümleri gerçekten muhteşemdi. BoJack Horseman’a sadece bir animasyon olarak bakmamalısınız. Her bölümünde verdiği bir mesaj, üzerinde durup düşünmenizi sağlayacak bir cümle mutlaka bulacaksınız. Ayrıca esprilerinde zekice detaylar barındırması da dizinin ne kadar kaliteli olduğunu gösteriyor.

Bazı sahneler, ancak ve ancak çok dikkatli bir izleyicinin yakalayacağı mesajlar barındırıyor. Hatta belki de pek çok detayı fark etmek için diziyi en az 2 kez izlemek gerekebilir. Beni derinden sarsan, etkileyen bu güzel animasyonu son yılların en iyi yapımlarından biri olarak tanımlayabilirim.

After Life Dizi İncelemesi

Modern Family Dizi İncelemesi

Bridgerton Dizi İncelemesi

Benzer Haberler

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz