Geniş Bir Perspektiften Merlin Dizisi İncelemesi ve Eleştiriler

Aleyna

Netflix

22 Şubat 2021

Geniş Bir Perspektiften Merlin Dizisi İncelemesi ve Eleştiriler

Yüzyıllardır dilden dile dolaşan Kral Arthur efsanesini farklı bir bakış açısıyla yorumlayan Merlin, 2008 yılında ilk yayınlandığında biraz çocuk dizisi olarak görülmüştü. Oysaki Merlin, fantastik ögeler barındırmasının yanında; aile temasını işleyen ve komedi unsurlarıyla süslenen akışı ile her yaştan izleyiciye hitap eden bir yapım. Hatta aslında daha şiddet ve savaş odaklı bir dönemi değişik bir açıdan yorumlayarak büyücü Merlin efsanesini konu alan diğer yapımlara göre daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşıyor bile diyebiliriz.

Bir İngiliz fantastik macerası olarak sınıflandırabileceğimiz Merlin dizisinin yaratıcı kadrosunda Johnny Capps, Jake Michie ve efsaneleri yeniden yorumlayarak izleyiciye sunmaktan zevk alan Julian Jones var. Bu kadronun önderliğinde 2013 yılına kadar birbirinden heyecanlı bölümlerle izleyiciyle buluşan Merlin dizisi tarihten ilham alan bir konuya odaklandığı için zamanı hiç geçmeyen yapımlardan. Bu nedenle günümüzde de zevkle izlenebiliyor. Ben şahsen ilk çıktığı zaman heyecanla takip ettiğim bu diziyi geçtiğimiz dönemlerde baştan izledim. Ve doğrusunu söylemek gerekirse, yine aynı şekilde keyif aldım. Eğer siz de bu diziye bir şans verip vermemek konusunda kararsız kaldıysanız; konu, oyuncular ve eleştirmen görüşleri ekseninde ilerleyen bu incelememe bir göz atabilirsiniz.

Merlin Dizisi Konusu

Merlin konusu itibarıyla bir efsane uyarlaması demiştik. Tabii Kral Arthur efsanesini işleyen onlarca yapım var. Neredeyse her on yılda; en az bir film, dizi ve belgesel çekiliyor bu konuyla alakalı olarak. İşte Merlin dizisini farklı kılan bir detay da aynı temayı işleyen onlarca yapım arasından sıyrılmayı başarmış olması. Bir de dizinin farklı bir özelliği var. Çok büyük bir konu bütünlüğü yok. Yani hikayeyi ve karakterleri az çok biliyorsanız, Merlin bölümlerini sırayla izlemek zorunda değilsiniz. Her bölüm farklı bir konu işlendiği için izlemek istemediğiniz bölümleri atlama şansına sahipsiniz.

Merlin; fantastik, macera, tarih ve komedi unsurlarını bir araya getiren bir yapım. Dizinin odağında, Merlin Arthur ikilisinin gençlik yılları var. Efsanevi büyücü Merlin, henüz güçlerini kontrol etmeyi bilmediği gençlik yıllarında Camelot’taki amcasının yanına gider. Amacı, amcasının yardımıyla güçlerini geliştirmek ve ondan bir şeyler öğrenmek olan Merlin; o dönemde Kral Uther tarafından yönetilen Camelot’ta büyü yapmak yasak olduğu için kendini gizlemek zorunda kalır. Fakat bir gün Prens Arthur ile karşılaşır. İşte Merlin dizisi bu karşılaşma sonrasında, gelecekte yaşayacaklarından bihaber, dost olan iki gencin beraber yaşadığı maceralar üzerine kurulu.

Merak edenler için ilk sezon fragmanını şuraya bırakıyorum.

Merlin Dizisi Oyuncuları ve Karakterleri

Merlin dizi oyuncuları listesinde hem oldukça başarılı ve tecrübeli isimler var hem de genç yetenekler. Tabii dizinin tarihi biraz eskide kaldığı için o günün genç yetenekleri artık profesyonel birer oyuncu. Ama çoğu, bugün yakaladıkları başarıyı Merlin’e borçlu. Şimdi gelin beraber karakterlerden ve oyuncuların gerçek yaşamlarından bahsedelim.

Efsanenin Genç Halleri: Merlin

blank

Kral Arthur efsanesini işleyen diğer yapımlarda gördüğümüz ulu büyücü Merlin yerine bu dizide tatlı, sempatik hatta biraz şapşal bir genç var. Kimi zaman talihsizliklerden bir türlü yakasını sıyıramayan kimi zaman da cesur yürek halleriyle bizleri heyecanlandıran Merlin karakterine hayat veren isim, Colin Morgan. 1986 yılında Birleşik Krallık’ta doğan yetenekli ismi en son The Crown dizisindeki astronotlardan biri olarak görmüştük. Ondan önce de hem uzun soluklu dizilerde karşımıza çıktı hem de Legend gibi başarılı filmlerde izledik kendisini.

Neyse, biz genç büyücümüze geri dönelim. Kendi küçük dünyasında mutlu mesut yaşarken birden soluğu Camelot’ta alan bu genç adam, ilk karşılaştığında aslında Arthur’dan hiç hazzetmez. Sanki ömrü hayatı boyunca onu korumaya yemin etmeyecek gibi prense sinir olur bile diyebiliriz. Ama sonra aralarındaki bu garip duvar aşılır. Tabii bu olayda Merlin’in kulağına fısıldayan bir sesin etkisi büyük. Ama dizi hakkında spoiler vermemek için o konulara çok girmiyorum. Neticede Merlin kaderiyle genç yaşında karşılaşıyor ve zaman zaman güldüren, zaman zaman heyecanlandıran tüm macera boyunca iyi niyetini ve dürüstlüğünü koruyan bir karakter olarak izliyoruz kendisini.

Kaderinden Habersiz Bir Prens: Arthur

blank

Merlin dizisi Arthur efsanesi üzerine dönüyor demiştik. Dolayısıyla ana karakterlerimizden biri, hayatı efsaneleşmek üzere olan genç prens Arthur. Babası kral Uther’in tek varisi olması sebebiyle bol bol şımartılan Arthur aslında cesur ve yürekli biri. Ama Merlin ile ilk karşılaştıkları zaman daha çok şımarık zengin çocuğu yüzünü gösterdiği için ikilinin ilişki kurması biraz zaman alıyor. Ama gençlik huyları ve babasının gaddarlığı Arthur’un bir efsaneye dönüşmesine engel değil. Ve bu yolda en büyük yardımcısı elbette, Merlin.

Prens Arthur karakterine hayat veren isim, Bradley James. Hem yakışıklı hem de yetenekli bir isim olarak karşımıza çıkan Bradley James kimilerine göre Merlin dizisinin bu derece sevilmesinin ve izlenmesinin en büyük nedeni. Ben Bradley James’in tek başına diziyi yüklendiğini düşünmüyorum. Ama etkisi yok da diyemem doğrusu.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bradley James (@bradleyjames)’in paylaştığı bir gönderi

Dizinin Bilgini: Gaius

blank

Gaius Merlin’in amcası. Yani eğitim için yanını gittiği kişi. Aynı zamanda kendisi sarayın doktoru. Koca yürekli bir adam olarak karşımıza çıkan Gaius, büyü konusuna fazlasıyla hakim. Kendi güçleri yok ama yıllar içerisinde oluşturduğu kitaplığında büyü ile alakalı çok fazla kaynak var. Sanki kaderinde Merlin’i eğitmek varmış gibi önceden hazırlığını yapmış diyebiliriz.

Merlin’in akıl hocası Gaius karakterine hayat veren isim, Richard Wilson. Doctor Who ve Merlin gibi fantastik İngiliz yapımlarında sık sık karşımıza çıkan isim 2021 yılı itibarıyla tam 85 yaşında!

Soğuk Yaradılışlı Bir Leydi: Morgana

blank

Morgana Merlin dizisinin kendine has karakterlerinden biri. Kral Uther’in evlatlığı olan bu kız, sarayın leydisi. Aslında kendisi Arthur’un da üvey kardeşi sayılır. Çünkü çok küçük yaşta babasını savaşta kaybedince Kral Uther onu himayesine almış. Arthur ile beraber büyümüşler. Ama Morgana biraz soğuk bir karakter olduğu için Arthur’dan uzak duruyor. Tabii bu durumun farklı sebepleri de olabilir! Neyse, Morgana’nın bir diğer ve hatta en önemli özelliği ise birtakım güçlerinin olması! Dolayısıyla karakterimiz büyünün tamamen yasak olduğu bir şehrin sarayında bu şekilde yaşamanın zorluklarıyla yüzleşmek zorunda kalıyor.

Morgana karakterine, güzelliğiyle akılları baştan alan İrlandalı aktris Katie McGrath hayat veriyor. Birçok İngiliz yapımı dizide rol alan oyuncuyu bir başka efsane uyarlaması olan King Arthur: Legend of the Sword filminde de izledik.

Şuraya Katie McGrath’ın canlandırdığı karakterin soğukluğu ile alakalı küçük bir yorumunu bırakıyorum.

En Sadık Yardımcı: Gwen

blank

Merlin Arthur ve Gwen üçlüsü, dizinin ilerleyen dönemlerinde sık sık karşımıza çıksa da başlangıçta Gwen, nam-ı diğer Guinevere, yalnızca bir hizmetçi. Kendisi Morgana’nın en sadık yardımcısı. Babası demirci ustası olan Gwen, saraya geldiği andan beri Morgana’ya sadakatle hizmet eder. Zamanla aralarında gelişen bu güven duygusu dostluğa dönüşür. Fakat Gwen’in kaderinde yalnızca hizmetçi olmak yok. Çıkacağı büyük maceralar ve hayal bile edemeyeceği bir hayat onu bekliyor. Gwen karakterini ekrana taşıyan isimse Angel Coulby.

Merlin Dizisinde Ön Plana Çıkan Diğer Karakterler

blank

Dizinin oyuncu kadrosu oldukça geniş. Bahsettiklerim başrol olarak karşımıza çıkan isimler. Onun dışında hikayede önemli rol oynayan birkaç karakterden daha bahsedelim:

  • John Hurt tarafından seslendirilen The Dragon, Merlin’in kulağına fısıldayan karakter. Merlin, onun sesini duyduktan sonra genelde kendini bir maceranın ortasında buluyor.
  • Anthony Head tarafından canlandırılan Kral Uther karakteri, büyücü düşmanı olduğu için izleyiciler tarafından çok sevilmiyor.
  • Lancelot Merlin dizisinde çok fazla karşımıza çıkmasa da efsanede adı çok sık geçtiği için bahsetmek istedim. Kendisi Arthur efsanesinde adı geçen Yuvarlak Masa Şövalyelerinden biri. Ayrıca kendisinin efsanede diğer şövalyelere göre daha fazla yer almasının farklı bir sebebi de var.
  • Mordred Merlin dizisinde efsanede olduğundan biraz farklı gösterilmiş. Daha doğrusu bu karakterle ilgili o kadar farklı bilgi var ki bu nedenle dizi Mordred üzerinde çok durmamış gibi. Karakter, Merlin’de Kelt bir rahip olarak karşımıza çıkıyor.

Merlin Hakkında Merak Edilenler

Konuyu ve Merlin oyuncularını ele aldık. Biraz da dizinin dayandığı efsaneden bahsedelim ve Merlin kaç bölüm, kaç sezon gibi merak edilen soruların yanıtlarına bakalım istiyorum.

Nedir Bu Merlin Efsanesi?

blank

Öncelikle diziyi konu olan bu efsaneye ışık tutalım. Aslında adı Merlin değil, Kral Arthur efsanesi.

Efsaneye göre Kral Arthur; 5. yüzyılın sonlarında, 6. yüzyılın başlarındaki Camelot Kralı. Britanya Mitolojisinde adı geçen bu efsanevi kral, halkını istilalardan koruyarak Kelt asıllı insanları tek çatı altında toplamış. Ve hükmettiği süre boyunca gerek adalet anlayışı gerekse yönetim şekliyle hem savaş anlarında hem de barış döneminde ideal kralın simgesi olmuş.

Kral Arthur’un hayatını destanlara konu edense, efsanevi kılıç Ekskalibur’u henüz 15 yaşındayken çıkarmış olması. İnanışa göre taşa çakılı bu kılıcı yalnızca geleceğin adil ve yüce kralı çıkarabilir. İşte Arthur, bir gün tesadüf eseri kimsenin yerinden oynatamadığı kılıcı almayı başarır. Fakat kral tahtına oturması hiç de kolay olmaz. Kardeşi Kay, kılıcı çıkarsa bile evlatlık olduğu için krallıkta hakkı olmadığını iddia eder ve Arthur’un yoluna çıkar. Fakat burada devreye Merlin girer ve Arthur’un gerçek babasının Kral Uther olduğunu söyleyerek tahtta hak iddia edebileceğini dile getirir. Ve Arthur’un macerası bu şekilde başlar. Hikayenin devamında ise savaşlar ve ihanetler var.

Efsane, birçok farklı kaynakta farklı şekilde yer alıyor. Hatta fark ettiyseniz detayların çoğu Merlin dizisinde de bu şekilde değil. Ama neredeyse 6. yüzyıldan beri anlatılan bir hikaye olduğu için bu efsanenin çok başka varyasyonlarının olması normal. Ve bence her yapımda direkt aynı hikayeyi görmektense farklı yorumları izlemek daha keyifli.

Merlin Kimdir? Merlin Ne Demek?

blank

Efsanede adı geçen Merlin, bazı kaynaklarda büyücü bazılarında ise kahin olarak karşımıza çıkıyor. Efsanedeki en büyük görevi ise, Kral Arthur’un geleceğini çok önceden bildiği için hayatını onu korumaya adaması.

Tarihi kaynakların kimisinde büyücü Merlin’in birkaç farklı kişiden esinlenilerek oluşturulan bir karakter olduğundan bahsedilir. Kral Arthur’un hüküm sürdüğü yıllarda onu korumaya çalışan adamlarından esinlenen Monmouthlu Geoffrey isimli tarihçi, Merlin karakterinin ilk taslağını oluşturan isim. Karakter çok tutulunca ardından gelen yazarlar farklı versiyonlarını konu edinen kitaplar ve şiirler yazmış. Yani bu kurgusal karakter çok ama çok uzun bir süre adından söz ettirmeyi başarmış. Hala daha da üzerine konuşmaya devam ediyoruz.

Merlin IMDb Puanı

Yeniden diziye odaklanalım. Merlin’in IMDb puanı, 7,9. Neredeyse 75.000 kişi tarafından oylanan yapımın puanı, dizi kategorisine göre biraz düşük diyebiliriz.

Merlin Dizisi Kaç Bölüm?

İzleyip izlememek konusunda kararsız kalanların aklına gelen ilk sorulardan biri de, Merlin kaç sezon oluyor. Hemen yanıtlayayım. Merlin, 5 sezonluk bir dizi. Her sezonda 13 olmak üzere toplamda 65 bölümden oluşuyor. Bölüm uzunluğu ise ortalama 45 dakika.

Merlin Dizisini Nasıl İzleyebilirim?

Merlin Netflix listesinde yer alan bir dizi. Yani rahatlıkla diziyi izleyebilirsiniz. Merlin Netflix sayfasına gitmek ve diziyi izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Eleştirmenlerin Merlin Dizisi Hakkındaki Yorumları

Her yapım gibi, Merlin hakkında da farklı görüşler var. Ama herkesin ortak noktası, final bölümünün yarattığı hayal kırıklığı diyebilirim. Tabii bunun dışında da en başından itibaren dizinin yetersiz olduğunu düşünen eleştirmenlere da rastlıyoruz. Kimisi ise konunun ele alınış biçimden oldukça memnun.

The Guardian’dan Ben Child, diziyle alakalı çok güzel bir yorum yapmış. Diyor ki: “Ben bu diziye korkunç şekilde bağlandım! Merlin, barda takıldığınız arkadaşlarınıza tavsiyede edeceğiniz bir dizi olmayabilir. Ama kesinlikle izlenesi bir yapım. Özellikle oyuncular arasındaki kimya insanı içine çekiyor.” Sonrasında dizide Merlin’in diğer birçok uyarlamaya göre daha modern bir duruşa sahip olmasını ne kadar çok sevdiğinden ve aslında Arthur açısından trajik biten bu hikayenin optimistik bir şekilde yansıtılmasından ne kadar memnun olduğundan bahsediyor.

Washington Post’tan Tom Shales, dizinin ilk yayın yıllarında farklı bir eleştiri yapmış. Genel hatlarıyla Merlin ile Harry Potter serisi arasındaki benzerliklere odaklandığı yazısında, efsanenin popüler kültüre feda edildiğini dile getiriyor. Dönemin en dikkat çeken yapımlarından biri olan Harry Potter ile karakterler arasında bile benzerlik olduğunu düşünen Tom Shales’in fikrini destekleyen birçok farklı eleştirmen de var.

Eleştirmenler dışında, mikrofonun oyunculara ve dizinin sevenlerine uzatıldığı bir küçük video paylaşmak istiyorum. Bu da sizlere fikir verebilir.

Benim Merlin Hakkındaki Fikirlerim ve Diziyi İzlerken Hissettiklerim

Yalan yok, Merlin final bölümü ile beni yıkan dizilerden. Şimdi spoiler olmaması adına detay vermek istemiyorum ama gerçekten beklentimi karşılamayan bir bitiş yaptı. Ama diziyi değerlendirmek için bu tek başına yeterli değil. Nitekim üzerinden yıllar geçtikten sonra yeniden izledim ve pişman olmadım.

Benim Merlin’in en sevdiğim yanı, tüm karakterlerin kendi arasında kurduğu bağı inanılmaz bir şekilde ekrana yansıtan oyuncu kadrosu. Herkesin enerjisi birbiriyle o kadar uyumlu ki o mistik dünya sanki gerçek tarihmiş gibi hissediyorsunuz. Ne karakterler ne de olaylar o kadar garip gelmiyor. Bu da ayrı bir bağ kurmanızı sağlıyor.

Ben dizide karakterlerin masum bir yanlarının olmasını da çok sevdim. Sonuçta her Kral Arthur uyarlaması illaki savaşlar ve dövüşler ile geçecek değil. Onların da yeri ayrı elbette, ama bu bakış açısı beni çok mutlu etti doğrusu. Kısacası Merlin hem fantastik macera hem sıcaklık hem de eğlence arıyorum diyenler için gayet uygun bir dizi bence.

Bridgerton Dizi İncelemesi

Chilling Adventures Of Sabrina Dizi İncelemesi

En İyi Netflix Dizileri

Benzer Haberler

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz